Vaalsberg - Petroleum County Prevention

11

December 2023

De Vaalsberg is een hoogte in Nederland die bekend staat als het hoogste punt van het land. Gezien het feit dat Nederland van nature een vrij vlakke plaats is en een lage hoogte heeft, zijn de inwoners begonnen met het vieren van de hoogste objecten van het land.

Het hoogste punt van Nederland is 322 meter en er staat een monument op deze plek.

Het laagste punt ligt op 7 meter onder zeeniveau, wat een wereldrecord is. Deze gebieden onder de zeespiegel zijn drooggelegde stukken land die zijn afgezet met dijken. Het water wordt eruit gepompt in afwateringskanalen waar kleine schepen doorheen varen.

De Vaalsberg is het kruispunt van de grenzen van drie landen – België, Nederland en Duitsland, en er staat een monument met de vlaggen van de drie landen. De heuvel heeft de naam Drielandenpunt in het Nederlands, Dreiländereck in het Duits en Trois Frontières in het Frans. Iedereen die deze gedenkwaardige plek bereikt, kan tegelijkertijd drie landen bezoeken. Het is helemaal gratis om op deze plek de landsgrenzen over te steken. Naast de installatie met vlaggen staat een interessante bank, die op rails rond het bord met vlaggen rijdt, zodat je hier aan de kant van het ene land en aan de kant van het andere land kunt zitten.

Veel mensen weten dat de beroemde naam van het drielandenpunt ook Viergrenzenweg is, wat “vier grenzen” betekent, omdat dit van 1816 tot 1920 de locatie was van de vierde grens met het neutrale Moresnet, dat nu deel uitmaakt van het Duitstalige gebied van België.

Onder de vegetatie heeft Vaalsberg hoge naaldbomen en grote varens. Bezoeken aan de bossen en het omliggende gebied zijn het hele jaar door gratis voor alle bezoekers. Er zijn talloze wandelroutes in het bosgebied. Er zijn webcam vaalserberg geïnstalleerd zodat iedereen het weer op dat moment kan zien.

Attracties in het hoogland

Het Vaalserberg Upland is een zeer bekende en bezochte toeristische trekpleister geworden, juist omdat het de grenzen van drie landen overschrijdt. Veel mensen komen hier om het monument te zien en de plek met eigen ogen te bekijken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op drie landen tegelijk.

Om het uitzicht nog mooier te maken werd in 1905 langs de weg aan de Nederlandse kant de Wilhelmina Uitkijktoren gebouwd, vernoemd naar de toenmalige regerende koningin. De toren werd in 1945 afgebroken en in 1951 werd er een nieuwe toren gebouwd. Maar al snel werd duidelijk dat de nieuwe uitkijktoren niet aan de specificaties voldeed en in 2010 werd hij gesloopt.

In oktober 2011 werd de moderne uitkijktoren Wilhelminatoren gebouwd, die een adembenemend mooi panoramisch uitzicht biedt.

De Wilhelminatoren heeft een lift en een glazen vloer. Hier is een restaurant geopend, waar je heerlijk kunt eten. De toren, evenals het hele Vaalsberggebied, wordt altijd bewandeld door toeristen die onder de indruk zijn van de schoonheid van deze omgeving.

Op de top van de Vaalsberg is een speeltuin, een toeristencentrum, verschillende cafés en het beroemde Drielandenpunt labyrint in het park, waar je een wandeling kunt maken, picknicken. Het labyrint is een van de moeilijkste labyrinten in heel Europa, het is niet eenvoudig om er doorheen te komen. Daarom wordt het afgeraden voor mensen met claustrofobie om Drylandenpunt binnen te gaan.

Hoe kom je bij de Vaalsberg in Nederland?

De berg behoort geologisch tot het Ardennengebergte, een bergstelsel en uitgestrekte bossen, en bestuurlijk tot Nederland. De Vaalsberg ligt in het zuidoosten van het land in de buurt van het stadje Vals, waarnaar de berg is vernoemd.

Er zijn verschillende manieren om de Valserberg, gelegen in het zuidoosten van Nederland, te bereiken. Omdat de berg administratief gezien bij de stad Vals hoort, moet je via deze stad naar de berg toe.

Met de bus: vanaf de halte “VAALS Parklaan” rijdt elk uur buslijn 396, die aan de voet van de Vaalsberg stopt bij de halte “GEMMENICH Frontière”. Om de berg te beklimmen moet je vervolgens ongeveer 1,5 kilometer lopen.

Als onderdeel van een tourgroep: je kunt een tour boeken bij VVV-kantoren in Nederland, waar elke toerist een favoriete excursie krijgt aangeboden, waarbij de gids je veel nieuwe en interessante informatie over de Vaalsberg vertelt.

Met de auto: de berg is met de auto te bereiken; als je vanuit Amsterdam over de A2 rijdt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *